Hayatımızda ki herşey bir ilk defayla başlar..

4 Ekim 2015 Pazar

Hayatta İlk Defa Blogger Açmak

hayatta ilk defa blogger açmak

Galiba bunu ilk defa 2015 yılının mart ayında yaptım. Araştırmalarım sonucunda bir blog açacaksam bu Blogger olmalı dedim ve burdayım. Şöyle durup bir düşündüğünüzde hayatımızın her anında var olan o kadar çok iletişim olanakları var ki kendinizi bu iletişim araçları içinde saymamanız neredeyse imkansız. Nerede olursanız olun ya da neyle uğraşırsanız uğraşın haberleşmenin artık temel ihtiyaçlarımız arasında olduğunu görürsünüz. Kültürel fark olmaksızın tüm dünya insanlarının birbirleriyle iletişime geçmesi dünya ki tüm dengeyi, yaşamımızı ne kadar çok etkilediğini ( şu an bile ilk defa beni ) neredeyse her dakika farkedebilirsiniz. İşte hayatta ilk defa Blogger açmak her an tüm dünyayla iletişimde olmanın ta kendisi değil midir ? Yeni insanları, yeni kültürleri, yeni yaşamları tatmanın ötesine geçmek değil midir? Olayı çok dramatize etmeden derim ki ben; Hayatta ilk defa Bir Blog Açacaksanız Blogger'ı denemelisiniz...

Peki Neden Blogger'ı Seçtim ?

Blogger kurulduğu günden bu yana çok büyük bir gelişim sağlamış ve çok geniş bir kullanıcıya sahip olmuştur. Öyle ki kullanım amacı olarak yemek tarifleri veren, gezi anılarını paylaşan, dolaştığı yerlerin hakkında açıklamalar yapan, hayat tecrübelerini paylaşan, hakim oldukları konular hakkında püf noktaları anlatan ya da ders bile anlatan Blogger sayfalarıyla karşılaşmışızdır. İşte Blogger böyle bir bilgi ve kültür zenginliğinin taa kendisidir. Bazen bize o kadar önemli bilgiler verir ki daha önce karşılaşılmayan ya da kendimizin bizzat yaşamadığı bilgilerdir.

Blogger'ın kendi ayarları, Google'da sayfamızı arayan kullanıcılar için çok kullanışlıdır. Tek başına bu bile Blogger'ı seçmem de etkili olmuştur. Arzu ettiğimiz bir blog sayfasını Blogger sayesinde ilk sayfalara çıkarabilir, blog sayfanızın okuyucu sayısını arttırabilirsiniz. Yazdıklarınızın başkaları tarafından okunması sizi motive edecek ve daha fazla emek harcamak isteyeceksiniz. Bu ayarların sayfamız için vazgeçilmez olduğunu söylemeliyim, mutlaka ayarlamalarınızı yapmalısınız.

Bu ayarlamalar nasıl yapılır ?

Ayarlar > Temel Ayarlar

hayatta ilk defa blogger temel ayarlar

Başlık: Oluşturduğumuz blog sayfasının header bölgesinde gözükecek yazıdır.

Açıklama: Blog sayfasının header bölgesinin hemen altında gözüken slogan tabir edilen siteyi tanıtan tek cümlelik kısa bir yazıdır.

Gizlilik: Blogger görüntülenip görüntülenmeyeceğini ayarladığımız, arama motorlarında nasıl bir tepki vereceğini belirlediğimiz bölgedir.

Blog Adresi: Bu bölümde oluşturduğunuz blog adresinin ismini değiştirebileceğiniz bölgedir. Bir sayfa oluşturabilir bloğunuza yönlendirme yapabilirsiniz.

Blog Yazarları: Bu bölümde blog sayfanıza kimler içerik yazabilir ve yayınlayabilir belirleyebiliyorsunuz. +Yazar Ekle bölümünden yeni yazarlar ekleyebilir kimlerin paylaşım yapmasını ya da içerik yazmasını belirleyebilirsiniz.

Blog Okuyucuları: Blog sayfanızı kim okusun, kim okumasın gibi ayarları yapabilir ya da herkese açık yapıp herkesin görmesini sağlayabilirsiniz.

Ayarlar > Yayınlar ve Yorumlar

hayatta ilk defa blogger yayın ve yorum ayarları

En Fazla Şu Kadar Göster: Bu bölümde anasayfa kaç tane içerik göstereceğinizi ayarlıyorsunuz.

Kayıt Şablonu: Önceden bir CSS kodu ekleyebilir içeriklerinizi istediğiniz gibi şekillendirme yapabilirsiniz.

Resimleri Lightbox ile Gösterin: Blog içeriklerine eklediğiniz resimleri içerikleri gösterirken ayrı bir js kodla ayrı bir pencere şeklinde göstermeye yarayan bir özelliktir.

Kimler Yorum Yapabilir: Bu bölümde kimlerin içeriklerinize yorum yapıp yapmayacağını ayarlayabilirsiniz.

Yorum Denetleme: Bu özellik sayesinde uygunsuz yorumları denetleyebilir, yorumlar yayınlanmadan önce size bildirmesini isteyebilirsiniz.

Kelime Doğrulamasını Göster: Bloğa yorum yapan kullanıcıların, istenmeyen yorumların yani spamların azalmasına yardımcı olan bir özelliktir.

Geri Bağlantıları Göster: İnternet ortamında içeriklerinize bağlantı oluşturan diğer sayfaları kayıt altına alan ve onları tutmanızı sağlayan bir özelliktir.

Yorum Formu İletisi: Buraya yapılan yorumun iletildiğini bildiren bir mesaj yazabilirsiniz.

Ayarlar > Mobil ve E-Posta Ayarları

hayatta ilk defa blogger mobil ve e-posta ayarları

SMS/MMS kullanarak yayınla: Mobil cihanızla içerik yayınlayabilirsiniz. Bunun için blogger size bir kod verecek ve bu kodu yine blogger'in verdiği numaraya gönderip doğrulamanız gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra mobil cihanızla istediğiniz yerde içerik yazabilir, yayınlayabilirsiniz.

E-Posta ile Yayınlama: Blogger'in size verdiği adresle bir e-posta servisiniz olabilir, ve bu e-postaları yayın taslağı olarak kaydedebilir ya da bildirim alabilirsiniz.

Bu Yayınları Şu Adrese Gönder: İçerikleri istediğiniz e-posta'ya gönderebilir yayınlarınızı başkalarıyla da paylaşabilirsiniz.

Ayarlar > Dil ve Biçimlendirme Ayarları

hayatta ilk defa blogger dil ve biçimlendirme ayarları

Dil: Bu ayarla sayfanızın dilini değiştirebilirsiniz ama yayınlarınızın dili neyse o dili yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Harf Çevirisini Etkinleştir: Bu özellik sayesinde sayfanın dilini başka bir dile çevirebilirsiniz.

Saat Dilimi: Buradan bulunduğunuz şehirin saat dilini ayarlayacaksınız. İstanbul'daysanız (GMT+02:00) olarak ayarlayabilirsiniz.

Tarih Başlığı Biçimi: Tarihin nasıl bir düzenle görüntüleneceğini belirleyebilirsiniz.

Tarih Damgası Biçimi: Saat formatını ayarlayabilirsiniz.

Yorum Zamanı Damgası Biçimi: Yorum yazılarında görüntülenecek tarih ve saatin şeklini değiştirebilirsiniz.

Ayarlar > Arama Tercihleri

hayatta ilk defa blogger arama tercihleri

Açıklama: Bu bölüm çok önemlidir. Siteninizin Google arama motorlarında başlığınızın hemen altında çıkan alandır. Bu bölüm sitenizi kısa olarak tanıtan fazla uzun bir cümle olmadan öz bir şekilde siteniz neyi içerdiğini kullanıcılara belirtmektir. Mümkün olduğunca kısa tutmalı dikkat çekici kelimeler kullanmalıyız.

Sayfa Bulunamadı Sayfası İçerik: Bu ayar sitenizde bulunmayan bir sayfa olduğunda hata sayfası oluşturup kullanıcıyı bilgilendirmemizi sağlar. 404 hatası gibi hatalarla karşılaştıysanız tam da anlatmak istediğim bu sayfadır.

Özel Yönlendirme: Bu bölümde de başka bir yere yüklediğiniz hata sayfasını gösterebilirsiniz.

Özel robots.txt: Bu bölümü mümkün olduğunca aynı bırakmaya özen gösterin, yanlış bir ayar yaparsanız Google sizi arama motorlarından silebilir.

Özel robot başlık etiketleri: Buraya kendi belirlediğiniz robot etiketleri ekleyebilirsiniz ama bu da yanlış bir durumda aynı sonuca sebep olacaktır.

Ayarlar > Diğer

hayatta ilk defa blogger diğer ayarlar

Blog Araçları: Bloğu içe aktar; kayıtlı bir blog dosyasını yüklemek, Bloğu dışarı aktar; varolan bir blog dosyasını yedeklemek, Bloğu Sil ise blok dosyasını silmeye yarar.

Blog İçerik Takibine İzin Ver: İçeriklerinizi dağıtmak kullanılan bir özelliktir, Tüm olarak kalması her zaman önerilir.

Kayıt İçerik Takibi Yeniden Yönlendirme URL'si: Bu özellik sayesinde içerikleri dağıtmak için başka bir sistem kullanabilir, kullandığınız sistemin URL'sini buraya ekleyebilirsiniz.

Kayıt İçerik Takibi Altbilgisi: İçerik takibine altbilgi eklemek için kullanılır.

Başlık Bağlantılarını ve Ek Bağlantıları Etkinleştir: Bu özellik, yayın düzenleyicisine başlık bağlantısı ve ek bağlantı seçeneklerini ekler.

OpenID URL'niz: Sitenizin URL'sini her zaman görebilecek siteleri ayarlayabilir güvenilen sitelerin listesini oluşturabilirsiniz.

Yetişkenlere Yönelik İçerik;

Yetişkenlere Yönelik İçerik Mi ?: Bu sitenin içeriğiyle alakalı bir güvenlik sorusudur. Evet dersek eğer ziyaretçilere sitenize gitmeleri için onay verdirmek için kalırız.

Analytics Web Mülkü Kimliği: Sitenizin size ait olduğunu ziyaretçilere bildirmek için kullanıyoruz. Basit şablon kullanıyorsanız kodu kendiniz ekliyorsunuz.

Peki Niçin Blogger ?

Bunu anlatmanın sonsuz yolu vardır, tek cümleyle derim ki Hayatta İlk Defa Blogger Açmak yaptığım en iyi işlerden biriydi...

author
Yazar Hakkında
Merhaba Ben Fatih Ün. Bilgisayar Programcısıyım. Teknoloji ve bilişimle uzun yıllardır beraberim. 2015 yılında Blogger'la tanıştım ve blog yazarlığına başladım. Aşırı araştırmacı biriyim. Öğrenmek için çok çabalarım. Genellikle Rock dinleyicisiyim..

2 yorum:


hayatta ilk defa

Son Yazılar

Son Yorumlar

Banner

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe
Powered By Blogger

Copyright © Hayatta Ilk Defa | Powered by Blogger